Kuchnie komercyjne w restauracjach czy hotelach – jaka podłoga jest najlepsza?

31 lipiec 2023

Zachowanie wysokiego poziomu czystości i higieny to podstawowy warunek stawiany pomieszczeniom kuchennym w lokalach komercyjnych, m.in. w restauracjach i hotelach. Łatwość w utrzymaniu czystości powinna być tu jednak zestawiona z gwarancją antypoślizgowości i bezpieczeństwa pracy. Musimy bowiem pamiętać o tym, że nieodpowiednia podłoga może stanowić realne zagrożenie zarówno dla pracowników, jak i dla wytwarzanej żywności. Co w takim razie sprawdzi się tu najlepiej i czym powinny się wyróżniać podłogi do kuchni komercyjnych?

Regulacje prawne i sanitarne dotyczące podłóg w kuchniach restauracyjnych i hotelowych

Warunki techniczne, jakie powinien spełniać każdy lokal gastronomiczny, zostały dokładnie omówione w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 8 kwietnia 2019 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. W dokumencie tym znajdziemy m.in. informacje o tym, że ściany i sufity we wszystkich pomieszczeniach powinny być łatwo zmywalne i utrzymane w jasnych kolorach.

Jeżeli chodzi o podłogi w lokalu gastronomicznym oraz w pomieszczeniach, które mają kontakt z żywnością (np. kuchnie hotelowe), to ważne jest, by były one wykonane z materiałów trwałych, gładkich, zmywalnych, nienasiąkliwych i antypoślizgowych, a także odpornych na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne. Wybór takiej podłogi to z jednej strony możliwość funkcjonowania lokalu zgodnie z przepisami prawa, a z drugiej gwarancja bardziej komfortowej i bezpiecznej pracy personelu.

Mówiąc o standardach BHP dotyczących podłóg w kuchniach komercyjnych, warto również podkreślić, że materiały wykorzystane do ich produkcji muszą być dostosowane do kontaktu z żywnością. W dużym uproszczeniu możemy zatem powiedzieć, że podłogi w profesjonalnej kuchni nie mogą zbierać zanieczyszczeń, a ich codzienne mycie nie powinno stanowić większego problemu (nawet jeśli konieczne będzie zastosowanie silnych detergentów, które ułatwiają usuwanie uporczywych zabrudzeń i drobnoustrojów).

Wybór idealnej posadzki do kuchni gastronomicznej nie musi być trudny

Jak podkreślają architekci i projektanci wnętrz, podłoga do użytku w gastronomii powinna spełniać trzy podstawowe kryteria – wyróżniać się estetycznym wyglądem, być trwała i łatwo zmywalna, a przy tym zapewniać bezpieczeństwo osobom, które korzystają z niej na co dzień. Na podstawie tych założeń możemy stworzyć listę czynników, które warto uwzględnić podczas wyboru wykładziny do kuchni komercyjnej. Ważne jest, by była ona:

  • nienasiąkliwa – posadzki w lokalach gastronomicznych powinny tworzyć szczelną powłokę, która zapewni skuteczne zabezpieczenie podłoża przed szkodliwym działaniem związków chemicznych oraz środków czyszczących wykorzystywanych do mycia podłogi;
  • bezspoinowa – kluczem do utrzymania czystości w profesjonalnej kuchni gastronomicznej jest dobór takiej podłogi, która będzie miała gładką, jednolitą powierzchnię z możliwie jak najmniejszą liczbą podziałów. W rezultacie posadzka ta będzie wyglądała estetycznie, a przy tym będzie bardziej higieniczna (wszelkie zagłębienia stanowią częste źródło gromadzenia się brudu, co z kolei jest pożywką dla bakterii);
  • antybakteryjna – z kwestią higieniczności podłogi do kuchni komercyjnej mocno związany jest temat ich antybakteryjności. Dobrze, by posadzka, na którą się zdecydujemy, redukowała ilość drobnoustrojów gromadzących się na ich powierzchni, zapewniając tym samym bezpieczeństwo w miejscach, w których przygotowywana jest żywność.

Design a praktyczność – najciekawsze typy podłóg do kuchni komercyjnych

Jaki materiał spełnia wszystkie powyższe wymagania, a zarazem może stworzyć atrakcyjną bazę dla wyglądu całego lokalu? W tej roli doskonale sprawdzają się panele winylowe LVT, które w ostatnim czasie coraz częściej wykorzystywane są jako bezpieczne podłogi antypoślizgowe do profesjonalnych kuchni gastronomicznych. Ich atutem jest fakt, że bardzo dobrze sprawdzają się w środowisku narażonym na kontakt z wilgocią i tłustymi plamami, a także spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i higieny.

Drugą propozycją jest żywica epoksydowa, która jest bardzo wytrzymała i odporna na działanie zmiennych temperatur, chemikaliów oraz wilgoci. Co więcej, jest ona łatwa w czyszczeniu i nieprzepuszczalna, dzięki czemu jest bardzo dobrym wyborem zarówno do restauracyjnej kuchni, jak i do pomieszczeń gospodarczych.